Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs kulinarny w Wojsławicach [zdjęcia]

Jolanta Jeziorska
Konkurs kulinarny w Wojsławicach zorganizowano po raz drugi. Na świąteczne smaki walczyli uczniowie szkół gastronomicznych z powiatów zduńskowolskiego i łaskiego. Zwyciężyli gospodarze, czyli reprezentacja ZSRCKU w Wojsławicach.

W Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach w II Międzypowiatowym Konkursie Kulinarnym ,,Potrawa wigilijna i bożonarodzeniowa" rywalizowały drużyny Zespołu Szkół w Zduńskiej Woli Karsznicach, Zespołu Szkół Rolniczych w Sędziejowicach, Zespołu Szkół Ogrodniczych w Ostrowie i gospodarzy, czyli ZSRCKU w Wojsławicach. Każdą ze szkół reprezentowały po dwa dwuosobowe zespoły. Na wszystko, czyli przygotowanie, ugotowanie i podanie potraw każdy z nich miał 110 minut. Oceniało ich profesjonalne jury pod przewodnictwem Urszuli Czyżak, szefa kuchni „Lawendowych term” w Uniejowie, w którym zasiedli także Jacek Drewniak, właściciel Restauracji Regionalnej w Szadku i Beata Wróblewska, właścicielka firmy cateringowej.
- Było nam bardzo ciężko wybrać, poziom był naprawdę wysoki. Jeśli uczestnicy będą pracowali tak, jak w tym momencie, to mają przed sobą karierę - chwaliła uczestników Urszula Czyżak.
Konkurs kulinarny w Wojsławicach wygrały Natalia Augustyniak i Weronika Rychlik z ZSRCKU w Wojsławicach. Przygotowały pierś z kaczki w miodowo-winnej zalewie serwowaną z surówką w koszyczku z boczku.
- To była fajna zabawa, choć przygotowanie kaczki wymaga sporo uwagi - mówiły zwyciężczynie.
II miejsce jurorzy przyznali Karolinie Paprockiej i Aleksandrze Lechowicz z ZSR w Sędziejowicach. Zaserwowały one grillowany filet z łososia z puree z zielonego groszku i salsą ananasowo -pomidorową z kolendrą i mango.
Dwa równorzędne III miejsca zdobyli Kamil Kazimierczak i Łukasz Studziński z ZSO w Ostrowie oraz Natalia Jurek i Edyta Budka z ZS w Zduńskiej Woli Karsznicach. Reprezentanci szkoły w Ostrowie przygotowali pierś faszerowaną po włosku z puree i miodową marchewką. Uczennice z Karsznic zaserwowały natomiast kaczkę w sosie pomarańczowo-imbirowym.

Konkurs kulinarny w Wojsławicach pomyślany został tak, by ,,żyli nim" wszyscy uczniowie. Zaproszono gimnazjalistów, dla których były pokaz barmański i flambirowania naleśników, przygotowywano także świąteczne ozdoby.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto