Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Izba Rolnicza Powiatu Zduńskowolskiego zorganizowała zebranie. Tematem przewodnim była zdrowa żywność [FOTO]

jj
Izba Rolnicza Powiatu Zduńskowolskiego zorganizowała zebranie. Tematem przewodnim była zdrowa żywność
Izba Rolnicza Powiatu Zduńskowolskiego zorganizowała zebranie. Tematem przewodnim była zdrowa żywność Jolanta Jeziorska
Izba Rolnicza Powiatu Zduńskowolskiego zorganizowała zebranie, na jakie zaproszono rolników, przedstawicieli firm i przedsiębiorstw zajmujących się sprawami rolniczymi oraz samorządowców. Głównymi tematami były wnioski o dopłaty i promocja zdrowej żywności.

Spotkanie zorganizowano 15 lutego w siedzibie KRUS. Dotarli rolnicy, przedstawiciele organizacji rolniczych, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, KRUS, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ośrodka Doradztwa Rolniczego i samorządowcy.
Rolnicy zwracali uwagę m.in. za zbyt niskie ceny skupu żywca.
- Niemcy nas zalewają mięsem, a u nas wymyśla się świńską grypę. A te , co przychodzą do nas z Holandii czy Niemiec to nie są badane. A od nas skupuje się poniżej ceny produkcji. Coś z tym trzeba zrobić - denerwował się Józef Skotnicki.
Inny rolnik przekonywał, że za Afrykański Pomór Świń i rozprzestrzenianie się tej choroby winne są dziki i że należałoby tych dzików jak najwięcej wystrzelać.
Piotr Kociołek z Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego poinformował, że każde z kół myśliwskich dostaje pozwolenia na odstrzał od 100 do 200 dzików na danym terenie.

Kolejny problem, jaki zgłosili rolnicy wynika z nowego sposobu składania wniosków o dopłaty. W tym roku ARMiR przyjmuje je wyłącznie drogą elektroniczną. Rolnicy zwracali uwagę, że na wsi nie każdy ma komputer lub dostęp do internetu.
Adam Synowiec, kierownik zduńskowolskiego oddziału ARMiR poinformował, że w zduńskowolskim oddziale z tego powodu uruchomiono stanowisko pomocy technicznej. Będzie można skorzystać z komputera, a w razie potrzeby z pomocy pracowników ARMiR przy wypełnieniu wniosku. Zapowiedział też, że w kwietniu pracownicy agencji będą dyżurowali w gminach Szadek i Zapolice.

O tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie i jego promocja przekonywał Marek Kowalski, prezes Gminnej Spółdzielni w Szadku. Każdy mógł skosztować produktów z szadkowskiego GS, które jak podkreślano wyrabia się w oparciu o tradycyjne receptury i z rodzimych produktów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto