Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs kulinarny w Wojsławicach [zdjęcia i wyniki]

Agnieszka Olejniczak
Konkurs kulinarny w Wojsławicach
Konkurs kulinarny w Wojsławicach Agnieszka Olejniczak
W Wojsławicach po raz piąty zorganizowano Międzypowiatowy Konkurs Kulinarny "Potrawa wigilijna i bożonarodzeniowa. W piątek rywalizowali uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Sieradza, Wielunia, Sędziejowic, Wojsławic i Zduńskiej Woli oraz gimnazjaliści z Szadku.

W świątecznym konkursie, jaki zorganizowano w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach, rywalizowały zespoły uczniowskie przygotowujące wigilijne i bożonarodzeniowe potrawy.

W czwartek rywalizowali gimnazjaliści, w piątek odbył się konkurs dla szkół ponadgimnazjalnych. Potrawy przygotowało 10 zespołów. Potrawy oceniało jury w składzie: Carlos Gonzalez Tejera, Marcin Piotrowski, Anna Kołodziej i Agnieszka Klimczak.

W rywalizacji szkół ponadgimnazjalnych:

I miejsce Anna Janucik i Bartłomiej Cichy Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu za potrawę "Filet z suma w ziołowej skórce"

II miejsce Patrycja Walczak i Anna Kaźmierczak Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu za potrawę "Udko królicze/ suszone prawdziwki/ orzechowe kaszotto gryczane/ konfitura z czerwonej kapusty z sosem śliwkowo - korzennym"

III miejsce Klaudia Żywica, Weronika Ułańska Zespół Szkół im.Kałużewskiego i Sylli w Zduńskiej Woli za potrawę "dorsz zawijany w pesto, podawany z grzybowym kaszotto i zielonym sosem".

W konkursie uczestniczyli uczniowie z Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3 w Sieradzu, Zespołu Szkół Rolniczych im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach, Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli, Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach, Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, Publicznego Gimnazjum w Szadku ( zwycięzcy konkursu dla gimnazjalistów ).

W edycji konkursu dla gimnazjalistów:
I miejsce Dariusz Pintera, Marcin Blesiński Publiczne Gimnazjum w Szadku, potrawa: „Pierogi z rybą”

II miejsce Katarzyna Sowińska, Wiktoria Grącka Publiczne Gimnazjum nr 2 w Łasku, potrawa: „Kutia”

III miejsce Ewa Ziętala, Paulina Brejt Publiczne Gimnazjum nr 3 w Zduńskiej Woli potrawa „Wigilijne krokieciki z sosem”

W konkursie uczestniczyli uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 3 w Zduńskiej Woli, Publicznego Gimnazjum nr 2 w Łasku, Niepublicznego Gimnazjum SPIRRIO w Rossoszycy, Publicznego Gimnazjum w Wojsławicach, Zespołu Gimnazjum i Szkoły Podstawowej w Janiszewicach Zespołu Szkół w Uniejowie, Publicznego Gimnazjum w Szadku.

Konkursowi towarzyszył pokaz gastronomiczny jaki wykonał Carlos González Tejera - „Tajemnice kuchni sous vide” oraz pokaz gastronomiczny w wykonaniu uczestnika programu „Top Chef” Marcina Piotrowskiego „Czarodziejska kuchnia”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto