Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Ziemi Łódzkiej czyli Jarmark Przysmaków Regionalnych w Manufakturze

Łucja Cymkiewicz
Jarmark Przysmaków Regionalnych "Smaki Ziemi Łódzkiej"  odbędzie się w niedzielę, 14 czerwca, w łódzkiej Manufakturze
Jarmark Przysmaków Regionalnych "Smaki Ziemi Łódzkiej" odbędzie się w niedzielę, 14 czerwca, w łódzkiej Manufakturze mat.prasowe
Jarmark Produktów Regionalnych „Smaki Ziemi Łódzkiej” odbędą się w niedzielę, 14 czerwca, w Manufakturze . Na ponad 30 stoiskach będzie można spróbować przysmaków regionu łódzkiego, poznać przepisy mistrzyń kuchni, obejrzeć rękodzieła ludowych twórców, wziąć udział w koncertach artystów folkowych, czy obejrzeć zawody Kół Gospodyń Wiejskich.

„Smaki Ziemi Łódzkiej” to inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Jarmark odbędzie się już po raz piąty. Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę o godzinie 10:00. Smakosze regionalnych potraw będą mogli nacieszyć podniebienie przysmakami zrobionymi zgodnie z tradycyjnymi recepturami, takimi jak: ciasta, miody czy chleb na zakwasie. Wśród stoisk znajdą się też takie, na których będzie można obejrzeć rękodzielnicze cuda ludowych artystów.

Od 11:00 zacznie funkcjonować strefa gotowania pod hasłem „Mistrzynie kuchni tradycyjnej w akcji”. Szefem kuchni będzie Andrzej Polan. Wraz z paniami z kół gospodyń wiejskich przygotuje tradycyjne łódzkie potrawy : cepeliny, żelazne kluski ze skwarkami czy prażonki z młodą kapustą – każdej potrawy będzie można spróbować.

Wśród atrakcji znajdzie się też konkurs „Smaczne Łódzkie” na najsmaczniejsze dania regionalne. Do konkursu zgłoszono 27 potraw. O godzinie 14:45 rozpocznie się przegląd zespołów „Folk-nuta” a o 17:00 rywalizować będą dwa Koła Gospodyń Wiejskich. W jednym z nich swoje umiejętności kulinarne zaprezentuje marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, w drugim –Maria Kaczorowska, dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Konkurs poprowadzi kucharz Andrzej Polan. Zespoły będą musiały w ciągu 40 minut przyrządzić kluski z mleka, mąki i jajek podane z okrasą z boczku i cebuli.

„Województwo łódzkie powstało z połączenia historycznych ziem o bardzo bogatych tradycjach kuchni regionalnej. Wiele przepisów przechodziło na wsi z pokolenia na pokolenie w niezmienionej i niepowtarzalnej postaci. To wyraz siły tych tradycji, ich żywotności. Sekretem powodzenia potraw z regionu łódzkiego jest ich różnorodność. Dodam, że potrawy i napoje według starych receptur znakomicie łączą przeszłość ze współczesnością. Wpisują się w światową tendencję powrotu do naturalnej żywności, a przy okazji są znakomitym elementem promocji naszego województwa i okazją do zabawy. Serdecznie zapraszam na "Smaki Ziemi Łódzkiej" - mówił Witold Stępień, Marszałek Województwa Łódzkiego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto