Szkołę z Wojsławic reprezentowały Dorota Piecyk i Kamila Pluskwa z III klasy TŻiUG. W I etapie przygotowywały przepis na danie główne oraz przystawkę z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego albo produktu nagrodzonego Tygielkami Smaków lub Tyglami Smaków. Przepis dziewczyn z ZSRCKU Wojsławice był tak dobry, że zakwalifikowały się do II etapu, który [plegał na przygotowaniu potraw, których przepisy zostały zgłoszone. W finale startowało 9 drużyn. Uczennice z Wojsławic jako danie zasadnicze przygotowały: „Pierożki z gęsiną podane z karmelizowaną gruszką i sosem z owoców leśnych" oraz przystawkę „Befsztyk tatarski na runie leśnym".
- Jurorom bardzo przypadły do gustu nasze potrawy, a zwłaszcza befsztyk przygotowany z gęsiny i śledzia. Kamila i Dorota ocenione zostały bardzo wysoko za kreatywność, smak potraw a także higienę i czystość na stanowisku pracy. Te wszystkie atuty sprawiły, że dziewczyny stanęły na podium, zajmując I miejsce - informuje Lucyna Gara, która przygotowała uczennice z Wojsławic do konkursu.
Konkurs „Tradycyjne smaki regionu" ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?