Konferencja została zorganizowana w szkole w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych.
Uczniowie prezentowali umiejętności zawodowe zdobywane na zagranicznych stażach w ramach projektów „Zagraniczne staże uczniowskie” i „Zdobywanie umiejętności zawodowych podczas mobilności zagranicznych”. Wyjazdy finansowane były z programów unijnych.
Uczniowie Technikum Hotelarskiego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wyjeżdżają na staże do Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. W tym roku udział w stażu w Wielkiej Brytanii po raz pierwszy wzięli uczniowie Technikum Transportu Kolejowego.
Podczas prezentacji przygotowano dania kuchni hiszpańskiej i włoskiej m.in. tapas i lasagne. Uczniowie opowiedzieli także o brytyjskim transporcie kolejowym.
Szkoła uzyskała na zagraniczne staże 131 tys. euro. W ramach projektu „Zagraniczne staże uczniowskie” kilkudziesięciu uczniów Technikum Hotelarskiego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wyjechało na trzytygodniowe praktyki do Hiszpanii i Włoch. Trzytygodniowe staże odbywali w hotelach i restauracjach w Sevilli oraz w Rimini.
W ramach projektu „Zdobywanie umiejętności zawodowych podczas mobilności zagranicznych” uczniowie Technikum Transportu Kolejowego wzięli udział w stażu w Wielkiej Brytanii. Mieszkali w Bristolu i odbywali praktyki w Clifton Rocks Railway, Severnside Rail, Great Western Railway, Stephenson Locomotive Society.
Erasmus+ to program Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014 - 2020. Ma pomóc przezwyciężyć kryzys bezrobocia wśród młodzieży, wzmocnić i usprawnić systemy edukacji i szkoleń oraz umożliwićzdobywanie umiejętności wymaganych przez pracodawców.
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?