Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wojsławice: Uczniowie ZRSCKU podsumowują staż w Rzymie [zdjęcia]

Redakcja
mat. ZSRCKU Wojsławice
Uczniowie ZRSCKU Wojsławice byli na wakacyjnych praktykach w Rzymie. Zgłębiali sekrety kuchni włoskiej pracując w znanych restauracjach. We wrześniu podsumują projekt i dostaną certyfikaty Europass Mobility.

Uczniowie Technikum z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach po raz pierwszy uczestniczyły w miesięcznych praktykach w Rzymie. Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum w zawodzie Kucharz w ramach projektu „Sekrety kuchni włoskiej” pracowali w znanych rzymskich restauracjach. Koordynatorem i autorem projektu był Piotr Bendkowski.

- Miesięczny pobyt w Rzymie był dla stażystów wspaniałą okazją do wzbogacenia umiejętności komunikacji w języku włoskim i angielskim. Przed wyjazdem do Rzymu wszyscy uczniowie brali udział w kursach języka włoskiego oraz języka angielskiego zawodowego. Umiejętności językowe, a przede wszystkim komunikacyjne w języku obcym były istotnym elementem projektu i okazały się niezbędne zarówno w codziennej pracy, jak i w czasie wolnym dla wszystkich uczestników stażu. Uczniowie mieszkali we włoskich rodzinach, gdzie mieli doskonałą możliwość poznania nie tylko stylu życia mieszkańców Italii, ale również zaznajomienia się z ich zwyczajami i tradycjami - relacjonuje Piotr Bendkowski.

Uczestnicy stażu przez cztery tygodnie pracowali w restauracjach, w których obsługiwali klientów, a także zgłębiali tajniki kuchni włoskiej. Mieli okazję przyrządzać potrawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, obfitującej w owoce morza oraz miejscowe warzywa, przyprawy i zioła. Poznali również zasady funkcjonowania włoskich restauracji oraz technologię wytwarzania produktów i potraw lokalnych charakterystycznych dla kuchni włoskiej.
Uczniowie z Wojsławic, będąc w Rzymie poznali historię, zabytki oraz bogatą kulturę Wiecznego Miasta. Chętnie brali udział w cotygodniowych wycieczkach, w czasie których zwiedzili m.in. klasztor oraz cmentarz polskich żołnierzy na Monte Cassino, Muzea Watykańskie, Bazylikę Św. Piotra, a także wiele znanych miejsc i zabytków antycznego Rzymu.

We wrześniu planowane jest podsumowanie projektu, które odbędzie się w ZSRCKU w Wojsławicach. Wszyscy praktykanci otrzymają certyfikaty, potwierdzające udział w zagranicznych praktykach zawodowych oraz tzw. Certyfikat Europass – Mobilność (Europass Mobility), który służy do potwierdzenia okresów nauki lub szkolenia, w innym kraju europejskim. Certyfikat ten uznawany jest w całej Unii Europejskiej oraz prezentuje w ten sam sposób dla wszystkich krajów europejskich wiedzę i doświadczenie zdobyte w czasie m.in. praktyk czy staży zagranicznych.
ZSRCKU Wojsławice pozyskała na projekt dofinansowanie z unijnych funduszy. Wartość projektu „Sekrety kuchni włoskiej” to niemal 62 tys.euro, czyli ponad 250 tys. zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wojsławice: Uczniowie ZRSCKU podsumowują staż w Rzymie [zdjęcia] - Zduńska Wola Nasze Miasto

Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto