Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotuj bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu zero waste

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Nie wyrzucajmy żywności! Możemy się podzielić jedzeniem albo... zastosować poniższe przepisy
Nie wyrzucajmy żywności! Możemy się podzielić jedzeniem albo... zastosować poniższe przepisy Freepik
Tradycyjne rodzinne spotkania i wspólne biesiadowanie na święta, ale nie tylko, to często też mnóstwo zmarnowanego jedzenia. Nie wyrzucajmy jedzenia! Wystarczy kilka prostych pomysłów i trochę kreatywności. Podpowiadamy kilka prostych przepisów na dania zero waste.

Spis treści

Mimo narzekań na drożyznę kupujemy na potęgę, o czym świadczą kolejki w sklepach spożywczych. Jak co roku stół będzie uginał się pod ciężarem dań i deserów.

Co zrobić, gdy nadejdzie słynne „święta, święta i po świętach” i okaże się, że zostało mnóstwo przygotowanego jedzenia? Czy jest szansa jeszcze je uratować? Zacznijmy od czegoś prostego i przyjemnego, jak foodsharing. Nadwyżki żywności z gospodarstw domowych można dostarczyć na przykład do lodówek społecznych. Takie miejsca pomagają ratować dobrej jakości żywność przed wyrzuceniem, a także stanowią realne wsparcie dla osób w kryzysie.

Zamiast wyrzucać, lepiej przetwarzać! Z czerstwego pieczywa czy przejrzałych warzyw i owoców można wyczarować całkiem smaczne i efektowne dania czy desery. Oto kilka przepisów z wykorzystaniem składników z „poświątecznego odzysku”.

Ciepłe lody z babki wielkanocnej

Babka to niekwestionowana królowa wielkanocnych wypieków. Gdy domownicy będą mieli jej już dość, wystarczy przerobić ją na… ciepłe lody.

Jeśli nam zostanie babka wielkanocna, można przerobić ją na… ciepłe lody.
Jeśli nam zostanie babka wielkanocna, można przerobić ją na… ciepłe lody. Cukier Królewski

Składniki:

  • 250 g zeschniętej babki wielkanocnej
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki dowolnego słodkiego kremu
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżki oleju

Lukier:

  • 1 duże białko jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru np. Królewski
  • 3-4 krople soku z cytryny

Dekoracja:

  • suszone kwiaty
  • posypka cukrowa

Przygotowanie:

Zeschnięte ciasto z babki wielkanocnej kruszymy na drobny piasek do miski. Dodajemy mascarpone i krem. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę wkładamy do foremek na cakesicles lub formujemy z niej kulki. Wkładamy patyczki i mrozimy minimum 3-4 godziny. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju i cukru pudru. Przelewamy do wysokiego kubka. Zamrożone ciasto wyciągamy z foremek i zanurzamy w całości w czekoladzie. Następnie układamy je na papierze do pieczenia. Teraz czas na przygotowanie lukru w mikserze. Do misy wlewamy białko i na małych obrotach delikatnie je ubijamy, tak by powstała lekka pianka. Następnie dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Na małych obrotach ucieramy lukier przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie zwiększamy obroty i ucieramy jeszcze kilka minut, do uzyskania śnieżnobiałego koloru i konsystencji przypominającej gęsty klej. Wcześniej przygotowane lody z ciasta, wedle uznania, oblewamy lukrem oraz posypujemy cukierkową posypką.

Tosty francuskie ze starego chleba

Pieczywo jest zawsze na polskim stole. Jednocześnie jest to jeden z tych produktów, które najczęściej lądują w koszu. Okazuje się, że wystarczy odrobina kreatywności, aby dać mu „drugą świeżość”.

Tosty francuskie to świetny sposób wykorzystania czerstwego pieczywa
Tosty francuskie to świetny sposób wykorzystania czerstwego pieczywa Cukier Królewski

Składniki na tosty (2 porcje):

  • 4 kromki chałki lub chleba
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki masła do smażenia

Dekoracja:

  • jogurt naturalny
  • maliny
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Jajka wbijamy na głęboki talerz, dodajemy mleko oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Kromki chałki o grubości ok. 1 cm zamaczamy we wcześniej przygotowanych jajkach. Następnie wkładamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Usmażone tosty układamy na talerzu, wykładamy jogurt oraz maliny i dekorujemy listkami mięty.

Mus czekoladowy z awokado i banana

Mocno dojrzałe owoce? Czas przerobić je na deser, który nie tylko dobrze smakuje, ale też świetnie się prezentuje! Jest też zdrowszą alternatywę dla słodyczy.

Mus czekoladowy z awokado i banana stanowi zdrowszą alternatywę dla słodyczy.
Mus czekoladowy z awokado i banana stanowi zdrowszą alternatywę dla słodyczy. Cukier Królewski

Składniki:

  • 4 banany
  • 1 i ½ awokado
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 40 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g kakao
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • gęsty jogurt naturalny lub skyr
  • płatki kokosa
  • liofilizowana żurawina

Przygotowanie:

Banany oraz awokado obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce wkładamy do miski, dodajemy sól, kakao, cukier i mleczko kokosowe. Blendujemy na gładki mus. Mus nakładamy do szklaneczek i dekorujemy według uznania.

Nie wyrzucaj! Podziel się posiłkiem w jadłodzielniach albo sprawdź nasze przepisy na dania i desery w duchu idei less waste.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gotuj bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu zero waste - Dziennik Polski

Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto