MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

Dzień Otwarty w Zespole Szkół Zawodowych numer 1 w Kielcach [ZDJĘCIA]

Dzień Otwarty w Zespole Szkół Zawodowych numer 1 w Kielcach [ZDJĘCIA]

Czy tarnowianie przystąpią do gry w Superlidze?

Czy tarnowianie przystąpią do gry w Superlidze?

Polecamy

Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany

TYLKO U NAS
Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany

Obłędne naleśniki na słodko z pysznym kremem. Nie tylko dzieci będą zachwycone

HIT DNIA
Obłędne naleśniki na słodko z pysznym kremem. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Tran wcale nie taki zdrowy. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Nie łykaj bez potrzeby

Tran wcale nie taki zdrowy. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Nie łykaj bez potrzeby