MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Moczka

To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska. Powstaje z piwa, pierników oraz bakalii. Do gotowania moczki używa się kompotu jabłkowego, ciemnego piwa, pokruszonego piernika, orzechów oraz rodzynków. Można także dodać suszone owoce, takie jak figi, śliwki czy morele. Moczkę gotujemy, ale podajemy schłodzoną!

Moczka – śląska zupa z pierników i bakalii
Składniki:
- 200 g piernika lub pierniczków,
- pół litra kompotu jabłkowego,
- pół litra kompotu węgierkowego,
- szklanka ciemnego piwa,
- po garści orzechów włoskich i migdałów,
- po garści suszonych śliwek, moreli i rodzynków.

Jak przygotować śląską moczkę?
1. Namoczyłam na noc pokruszony piernik.
2. Rano zagotowałam piernik z wodą, a następnie zblendowałam masę z sokami i piwem. Dodałam posiekane orzechy oraz bakalie. Zagotowałam masę, cały czas mieszając.
3. Moczkę schłodziłam i podałam posypaną płatkami migdałów.

Zobacz również

Zarobki w Kujawsko-Pomorskiem. Ile wynosiły kilkanaście lat temu, a ile teraz?

Zarobki w Kujawsko-Pomorskiem. Ile wynosiły kilkanaście lat temu, a ile teraz?

Toruń. Profesor Grzegorz G. z Akademii Jagiellońskiej został zatrzymany przez CBA

Toruń. Profesor Grzegorz G. z Akademii Jagiellońskiej został zatrzymany przez CBA

Polecamy

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

TYLKO U NAS
Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut