Browar Staropolski w Zduńskiej Woli prowadzi rozbiórkę
Kultowy Browar Staropolski w Zduńskiej Woli rozpoczął inwestycję, jak twierdzą jego właściciele, pomimo panującej trudnej sytuacji gospodarczej i pandemii koronawirusa. Postanowiono nie zmieniać planów i zbudować nowy magazyn
Obecnie na terenie fabryki, która istnieje od 120 lat, trwa rozbiórka starych budynków.
- Jesteśmy w trakcie stawiania ogromnego kroku w przód i dużego rozwoju. Mimo, że covid stanął nam na drodze i pokrzyżował finansowe założenia, to jednak udaje nam się, nie tylko utrzymać wszystkie stanowiska pracy, ale również realizować plany - informuje Kultowy Browar Staropolski na swoim profilu na Facebooku.
W miejscu wyburzonych, starych budynków browaru powstanie nowy, wysokoskładowy magazyn.
Browar Staropolski drugie życie
Kultowy Browar Staropolski został zakupiony przez obecnych właścicieli od syndyka samy upadłościowej. W 2014 roku kupiła o firma Dystrybucja Pomorze z siedzibą w Słupsku.
Nowi właściciele przenieśli interesy do Zduńskiej Woli, gdzie zainwestowali w produkcję piwa według najstarszych receptur. W Zduńskiej Woli powstaje piwo metodą otwartej fermentacji.
- Jako jeden z ostatnich browarów warzymy piwo metodą otwartej fermentacji, dzięki czemu drożdże pracują spokojnie, a nasze piwa są łagodniejsze i mają naturalny, pełny smak - przekonuje browar.
Właściciele firmy starają się nawiązywać do tradycji przełomu XIX i XX wiku, gdy właścicielem browaru był Zenon Anstadt, wywodzący się z rodziny łódzkich browarników. Przez pewien czas w Zduńskiej Woli powstawało piwo Anstadt, ale proces sądowy z Browarami Łódzkimi uniemożliwił używanie tej nazwy.
W 2016 roku właściciele Browaru Staropolskiego zostali wyróżnieni Laurem Przedsiębiorczości przez władze miasta Zduńska Wola.
Tak wówczas uzasadniano przyznanie Lauru:
"W szerokiej gamie oferowanych rodzajów piw są m.in. piwa Staropolskie i smakowe. Za ich jakość i aromat, a także walory smakowe Browar Staropolski otrzymał certyfikat Za punkt honoru postawiła sobie przywrócenie browaru do jego dawnej świetności. Pod każdym względem. Wrócono do receptur z XIX wieku i sposobu warzenia z tamtych czasów, czego dowodem jest choćby marka Anstadt. „Jakość Tradycja”, jaki przyznaje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jest to pierwsze piwo z regionu Łódzkiego i dopiero trzecie w Polsce które uzyskało ten prestiżowy znak. Piwa ze zduńskowolskiego browaru można znaleźć na półkach sklepowych, w restauracjach, barach i pubach w całej Polsce. Zduńskowolskim piwem zachwycano się m.in. w Gdyni na Festiwalu Filmowym, na Chmielakach, czyli na Ogólnopolskim Święcie Chmielarzy i Piwowarów w Krasnymstawie. Wyrobów browaru nie brakuje też w rodzinnym mieście, czyli w Zduńskiej Woli. Właściciele Browaru Staropolskiego, chcąc wrócić do tradycji Zenona Anstadta, zaczęli działać na rzecz lokalnej społeczności. Widać to podczas imprez w mieście i powiecie czy akcji społecznych. Rozpoczęli między innymi współpracę z Towarzystwem Przyjaciół Zduńskiej Woli."
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?