Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Majówka 2023. Idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowania

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Majówka 2023. Większość z nas nie może się już doczekać długiego majowego weekendu i... rozpalenia pierwszego w tym sezonie grilla. Pozostaje mieć nadzieje, że pogoda dopisze i na naszym ruszcie pojawią się ulubione smakołyki. Kiełbaska, karkówka czy może szaszłyki? Co najchętniej grillujecie?

Grill 2023. Dania z grilla

Sezon grillowy 2023 czas zacząć. Długi majowy weekend jest do tego idealną okazję. Kiełbaska, kaszanka czy karkówka to dania, które towarzysza nam na grillu niemalże od zawsze. Coraz częściej pojawiają się także warzywa czy ryby. Co jednak jeśli szukasz czegoś nowego, czegoś co zaskoczy twoich domowników lub gości? Co wówczas wrzucić na ruszt? Jak się okazuje, grillować można niemalże wszystko. Tylko od twojej fantazji zależy, co dziś znajdzie się na twoim grillu. Zachęcamy do zainspirowania się naszą galerią zdjęć.

Majówka 2023. Idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowania

Dania na grilla. Coś innego, niż zazwyczaj

Potrawy z grilla cenimy za wyjątkowy smak, walory zapachowe i prostotę wykonania. Dodatkowo, spożywanie ich na świeżym powietrzu w niezobowiązującej atmosferze, relaksuje i poprawia nastrój. Jednak zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy odpowiednio się do tego przygotować – od zakupu świeżych artykułów, po proces przyrządzania samych potraw.

Kiełbaska, kaszanka i warzywa

Oczywiście to nadal najpopularniejsze dania na grilla. Nic przecież nie smakuje tak dobrze, jak spieczona kiełbaska. Kaszanka, zarówno ta prosto z grilla, jak i dopieszczona cebulką i ostrymi przyprawami, również nie jednego smakosza przyprawia właśnie o cieknącą ślinkę. Dla wielbicieli mniejszej ilości tłuszczyku doskonałe są warzywa, jak choćby bakłażan, cukinia, szparagi i wiele innych. Dobrze doprawione smakują po prostu genialnie.

Karkówka i żeberka zawsze w modzie

Musztarda, ketchup, miód, ostra i słodka papryka, kilka ząbków rozgniecionego czosnku, odrobina soli i pieprzu i marynata gotowa. Doskonale sprawdza się zarówno do karkówki jak i żeberek. Pasuje także doskonale do kurczaka, bez względu na fakt, czy zamarynujemy w niej pierś, skrzydełka czy nóżki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zachęcamy do posmakowania burgerów z grilla. Mięsko mielone, przyprawione ulubionymi przyprawami, zmieszane z drobno posiekaną cebulką i uformowane w kotleciki w połączeniu z podpieczoną bułeczką, ogórkiem kwaszonym i ketchupem oraz musztardą tworzą niesamowitą smakową kompozycję. Mięso mielone doskonale wypada na grillu również w formie koft. Po prostu palce lizać.

Szaszłykowe szaleństwo

I tu zaczyna się prawdziwa zabawa. Co komu na myśl przyjdzie, kompozycje jakich podniebienie zapragnie. Po prostu można tworzyć do woli. Pokrojone mięsko, kiełbaska, boczuś, do tego cebulka, ulubione warzywka i tworzymy swoje wypasione, kolorowe i najlepsze pod słońcem szaszłyki. Doskonałą kompozycja jest boczek połączony z oliwkami. Wspaniale spakuje również kiełbaska z ogórkiem kwaszonym, pomidorkiem, cebulką i czosnkiem. Oczywiście nie można zapomnieć o najbardziej popularnych szaszłykach, czyli tych z piersią z kurczaka i warzywami. Żeby mięsko nie było suche, warto w takich szaszłykach użyć także słoninki. i pamiętajcie, najlepsze jest zawsze mięsko trochę wcześniej zamarynowane.

Polecają się na grilla

Bardzo dobrze na grillu wypadają także ryby. Soczysty pstrąg z masełkiem, czosnkiem i odrobiną cytryny, przyprawiony według uznania czy łosoś lub dorada. Tu również każdy grilluje, to co lubi najbardziej. Coraz chętniej na grilla rzucamy także krewetki. Wspaniale z grilla smakuje czosnek. zawinięty w folię aluminiową, przytrzymany do czasu aż się niemalże rozpuści, jest doskonałym dodatkiem do pieczywa z grilla. Doskonałym zwieńczeniem takiej grillowej imprezy jest serek camembert. Podany z sosem borówkowym lub żurawinowym potrafi zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia.

A czemu by nie kociołek?

To może jeszcze rozwiązanie nie wszystkim znane, jednak przez tych, którzy z niego korzystają bardzo lubiane. Do kociołka można wrzucić mieszankę mięska, kiełbasy, słoninki, warzyw i oczywiście przypraw. Można także w ten sposób przyrządzić doskonałą golonkę w kiszonej kapuście, podlewaną piwem. I w tym przypadku stawiamy na swoje smaki i to, co mamy ochotę w danej chwili zjeść. To doskonała alternatywa dla tych, którzy od czegoś pieczonego wolą coś duszonego. To też świetne rozwiązanie dla wielbicieli zup, ponieważ taki kociołek daje nam możliwość ugotowania jej w wybranym przez siebie miejscu.

Nasze propozycje na grilla

Burgery
Składniki: -mięso mielone (najlepiej wołowe) -drobno posiekana cebula -sól -pieprz -czosnek (przeciśnięty lub drobno posiekany) -ostra papryka -oregano Mięso mieszamy z przyprawami, formujemy kotlety i grillujemy. Podajemy w grillowanej bułce z dodatkiem ulubionych sosów i warzyw.

Kofty
Składniki: - mięso mielone -drobno posiekana cebula -czosnek -ostra papryka -sól -pieprz -kolendra -rozmaryn Mięso wraz z przyprawami i cebulą wrzucamy do miski. Czosnek przeciskamy lub drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę nadziewamy na patyczki.

Czosnek z grilla

Sam czosnek może być doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw. Wystarczy zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową i położyć na grilla. Warto zrobić to w początkowej fazie grillowania, ponieważ czosnek potrzebuje sporo czasu w wysokiej temperaturze by zmięknąć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Majówka 2023. Idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowania - Wieluń Nasze Miasto

Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto