MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Korzeń mniszka lekarskiego posiada wiele właściwości...
fot. Hans/Pixabay

Jakie zioła, korzenie i pąki zbierać wczesną wiosną? Ich różnorodność Cię zaskoczy. Pomogą na wysoki cholesterol, przeziębienie i anemię

Korzeń mniszka lekarskiego

Korzeń mniszka lekarskiego posiada wiele właściwości leczniczych m.in. prebiotyczne – ułatwia trawienie i działa żółciopędne i moczopędnie. Bywa stosowany przy odchudzaniu, chorobach układu moczowego, pokarmowego oraz jako środek powlekający i regenerujący w infekcjach górnych dróg oddechowych przebiegających z suchym kaszlem. Pomaga także w walce z anemią i nerwicą.

Korzeń mniszka lekarskiego zbiera się późną jesienią albo wczesną wiosną zanim soki przemieszczą się do liści i pędów kwiatowych. Należy wybierać starsze rośliny o zdrowych, grubych i dobrze wykształconych korzeniach. Po oczyszczeniu i wysuszeniu (najlepiej w suszarni w temp. do 30 stopni Celsjusza) na ich bazie przygotowuje się napary, odwary, wina, a ze świeżego korzenia – soki.

Wczesną wiosną można także rozpocząć zbiory korzeni: łopianu, glistnika jaskółcze ziele, pokrzywy, berberysu, żywokostu i cykorii podróżnik.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek w Tatrach. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

Śmiertelny wypadek w Tatrach. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

Ostrzeżenie IMGW dla Wielkopolski. Nadciągają upały. Jak się przed nimi chronić?

Ostrzeżenie IMGW dla Wielkopolski. Nadciągają upały. Jak się przed nimi chronić?

Polecamy

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Najlepszy prezent dla taty to zdrowie. Te badania powinien wykonywać każdy mężczyzna

Najlepszy prezent dla taty to zdrowie. Te badania powinien wykonywać każdy mężczyzna

Delikatne pierogi z bobem na obiad. Polecam zajadać z przyrumienioną cebulą

Delikatne pierogi z bobem na obiad. Polecam zajadać z przyrumienioną cebulą