MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to...
fot. dariakulkova/123RF

Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili

Alergia i nadwrażliwość

Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to kwestia indywidualna. Rośnie ona wraz z regularnym spożywaniem mocno doprawionych potraw, ale u niektórych osób może wywoływać gwałtowne reakcje. Wśród ich wymienione są objawy ze strony układu pokarmowego (nudności, ból brzucha, biegunka), układu oddechowego (atak astmt, trudności w oddychaniu) oraz błon śluzowych (łzawienie oczy, brak czucia w jamie ustnej i gardle).

Zobacz również

Jest awaria sygnalizacji świetlnej na ulicy Strobanda w Toruniu

NOWE
Jest awaria sygnalizacji świetlnej na ulicy Strobanda w Toruniu

Taka niedziela jest tylko kilka razy w roku! Kraków już się przygotowuje

NOWE
Taka niedziela jest tylko kilka razy w roku! Kraków już się przygotowuje

Polecamy

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami