Bitwa Regionów w Wojsławicach
W Wojsławicach w gminie Zduńska Wola odbył się jeden z pikników ogólnopolskiego konkursu Bitwa Regionów. Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu zduńskowolskiego rywalizowały w konkursie na najlepsze danie regionu.
Oceny, a następnie wyboru najlepszej z nich, dokonała czteroosobowa komisja w składzie: przewodniczący ekspert kulinarny Piotr Kuliński, zastępca dyrektora KOWR OT w Łodzi Marek Sarwa, dyrektor KRUS PT Zduńska Wola Dariusz Kopytek oraz zastępca dyrektora łódzkiego oddziału Regionalnego ARIMR Anna Pietraszko. Komisja wybrała najlepsze potrawy z powiatu zduńskowolskiego:
- I miejsce - Polewka gruszkowa z ziemniakami przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Społeczność Holendry.
- II miejsce – Kluski kładzione ze skwarkami i zasmażaną lebiodą przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Sikucinie,
- III miejsce – Tradycyjne prażoki z omastą i zasmażaną kapustą przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wojsławicach.
Finaliści otrzymali nagrody w postaci bonów ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, za zajęcie: I miejsca nagroda o wartości 1 000 zł brutto, II miejsca nagroda o wartości 800 zł brutto, III miejsca nagroda o wartości 500 zł brutto.
Konkurs ogólnopolski organizuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Do konkursu kulinarnego pod nazwą Bitwa Regionów przystąpiło 17 kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu zduńskowolskiego.
Piknik zorganizowano na terenie boiska przy Szkole Podstawowej w Wojsławicach. Dla dzieci przygotowano atrakcyjne dmuchańce. Wystąpiła Kapela Szadkowiacy.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?