Mieszkańcy Zduńskiej Woli i okolicznych miejscowości, jak co piątek wybrali się na rynek przy Mickiewicza. Większość kupuje warzywa, owoce, jajka, wiejski drób. Handlujący mają pełne ręce roboty. Tak jest m.in. w przypadku Jadwigi i Wojciecha Perzyńskich ze Zduńskiej Woli. Swoje gospodarstwo prowadzą od ponad 40 lat. Zaczynali od upraw i sprzedaży kwiatów. Po zmianie ustroju zaniechali tego i postawili na warzywa.
Ludzi nie było stać na kwiaty. Mieliśmy w pełni zautomatyzowane gospodarstwo, ale trzeba się było przebranżowić, więc postanowiliśmy, że będziemy uprawiać pomidory, ogórki, bo warzywa, w przeciwieństwie do kwiatów każdy je – śmieje się Wojciech Perzyński. - To zupełnie inny rodzaj pracy. Przy pomidorach to ręczna robota i można powiedzieć, że wręcz górniczy wysiłek. Mam już 85 lat, ale nadal z żoną pracować musimy.
Sprawdziliśmy ceny warzyw, owoców i innych produktów. Za kilogram trzeba zapłacić średnio
- jabłka: 2,5 zł – 4 zł
- śliwka węgierka: 4 zł
- kalafior: 3 zł – 5 zł
- fasola żółta, zielona: 5 zł – 6 zł
- borówki: 18 zł
- maliny: 18 zł
- koperek: 1,5 zł
- cebula: 2 zł
- marchew: 1,5 zł
- cukinia: 1,5 zł za sztukę
- buraki: 1 zł
- pęczek włoszczyzny: 5 zł
- rabarbar: 6 zł
- fasola jaś: 12 zł
- bób: 12 zł
- wiśnie: 6 zł
- papryka: 5 zł
- czosnek: 2 zł za główkę
- rzodkiewka: 2,5 zł za pęczek
- słonecznik: od 5 zł
- kapusta: 3 zł
- kaczka wiejska: od 55 zł
- kura wiejska: od 20 zł
- jajka: 8 zł – 9 zł.
Więcej cen znajduje się w galerii zdjęć.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?