Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także...
fot. Monika Góralska

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kostki rosołowe

Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczów utwardzonych. Są także naszpikowane wzmacniaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami. Smak zupy z ich dodatkiem to zasługa głównie ogromnej dawki soli, rakotwórczego glutaminianu sodu i innych sztucznych wzmacniaczy smaku. Warzyw i przypraw w kostkach są zaledwie śladowe ilości, których nawet nie poczulibyśmy gdyby zostały one pozbawione innych dodatków. Dlatego kostek rosołowych należy wystrzegać się nie tylko jako dodatku do żurku, ale w ogóle wyeliminować je ze swojej diety.

Zobacz również

Trenerka mistrzyń Polski w koszykówce do lat 17: "Przydał się nam kubeł zimnej wody"

Trenerka mistrzyń Polski w koszykówce do lat 17: "Przydał się nam kubeł zimnej wody"

Wybrano szefa Rady Gminy Szczecinek. Zdecydował jeden głos [zdjęcia]

Wybrano szefa Rady Gminy Szczecinek. Zdecydował jeden głos [zdjęcia]

Polecamy

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Przegląd tygodnia od 29.03 w Zduńskiej WoliTygodniowy przegląd prasy w Zduńskiej Woli, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 29.03 w Zduńskiej WoliTygodniowy przegląd prasy w Zduńskiej Woli, (29.03-4.04.2020)