TEMAT TYGODNIA | Wszyscy kochamy pizzę, dlatego nie żałujmy i świętujmy | Światowy Dzień Pizzy 2023

Materiał informacyjny naszemiasto.pl
Pizza nie pyta, pizza rozumie. Każdy z nas ma swój ulubiony „kawałek” niezależnie czy lubimy wersje bardziej serowe, mięsne czy tą z ananasem. Jednak nie każdy miłośnik włoskiego klasyka, ma świadomość, że cała historia zaczęła się w Neapolu w 1889 roku. Wtedy to pierwsza pizzę zaserwowano królowej Marghericie Sabaudzkiej. Tak powstała margherita. Obecnie rodzajów pizzy są niezliczone wręcz ilości, bo danie to jest bardzo modalne. Dlatego też fani pizzy, ucieszą się, że 9 lutego będą mogli wspólnie świętować Światowy Dzień Pizzy – a my sprawdziliśmy, gdzie warto zajrzeć by spróbować tych najlepszych kawałków.

Spis treści

Najlepsza pizza to… POMIDOR! – bez tego nie poznacie prawdziwej Italii

Prawdziwie wykwintne smaki, przełamujące wszelkie stereotypy i pizza na szóstkę z plusem. Tego pragniemy wszyscy, nawet jeśli o tym jeszcze nie wiemy. Oryginalny neapolitański przepis i do tego nutka fantazji oraz dobre składniki: mąka 00, sos pomidorowy, mozzarella, oliwki, salami lub szynka prosciutto.

Połączone w spójną całość trafiają do pieca opalanego drzewem dębowym lub bukowym w temperaturze 450 stopni Celsjusza. Tak finalnie powstaje jedna z najlepszych pizz w Łodzi. Oczywiście gdy o to zapytamy usłyszymy… Pomidor! A przepraszam, chodziło o Pomodoro, ul. Rewolucji 1905 roku 4, sprawdźcie koniecznie.

Jak zmawiać pizzę? Najlepiej szybko! – expressowa pizza, doskonały smak

Z czym kojarzymy pyszną pizzę? Oczywiście na dzień dobry pojawiają się skojarzenia: Włochy, restauracja, okrągła, na cienkim cieście… itd. Dajcie spokój, poszerzajmy horyzonty. Może spróbujmy inaczej: Ameryka, grube ciasto, prostokątna z dostawą do domu najszybciej jak się da. Tak wygląda amerykańska pizza w stylu Detroit Deep Dish.

To prawdziwa gratka dla osób znudzonych „klasykami”. Znajdziemy tu prawdziwe kombinacje, pizza alpejska na sosie śmietanowym albo coś naprawdę amerykańskiego na podstawie klasycznego sosu BBQ? Cóż najważniejsze, że smacznie i szybko, bo EXPRESS PIZZA w Łodzi nie zawiedzie naszych oczekiwań.

Ćwierć wieku to już historia – smak pizzy, który pamięta się przez lata

Czasy się zmieniają, jednak smak, który przypadnie Ci do gusty za dziecka, będziesz wspominał przez całe życie. Niewiele jest lokali, gdzie pyszne jedzenie to tradycja, a opowieści o nim niosą się przez lata jak dobrze napisana historia. W Łodzi są takie miejsca i całą pewnością jednym z nich jest PIZZERIA GRAPPA, którą pierwsi goście odwiedzali już w 1998 roku.

25 lat doświadczenia, wspomnień i smaku to przepis na udaną pizzę w stylu włoskim. Nadchodzące święto pizzożerców to świetny pretekst, żeby odwiedzić to miejsce i powspominać „stare dobre czasy” lub zapoznać z tym miejscem młodsze pokolenie. Przypominamy adres, gdyby ktoś zapomniał - PIZZERIA GRAPPA, ul. Obywatelska 56 w Łodzi.

Twierdza smaku – o historii i jakości rodem z Grenady

Gorąca Hiszpania to popularny kierunek wybierany przez naszych rodaków. Trzeba jednak pamiętać, że to miejsce łączenia wielu kultur, co za tym idzie również wielu smaków. Nie inaczej jest w Skierniewicach gdzie odwiedzając Restauracje Alhambra możecie spróbować pysznych dań kuchni arabskiej i oczywiście pizzy.

Ta egzotyczna kuchnia charakteryzuje się doskonale przyprawionymi mięsami tj. shoarma, gyros, kebab, które tworzą z nich niekonwencjonalne kompozycje. Trzeba przyznać, że wymienione wyżej mięso świetnie sprawdza się w połączeniu z włoskim klasykiem. Dlatego warto urozmaicić sobie Światowy Dzień Pizzy tą pyszną kombinacją. Tylko w Restauracji Alhambra, ul. Reymonta 33, Skierniewice.

Gorąco jak w piecu – pizza zawsze musi być HOT

Gdy chodzi o pizzę tu zawsze liczy się temperatura i dobry piec. Ciasto musi być idealne, nie ma miejsca na błędy. W tej kwestii specjalistami są w 100% procentach kucharze z restauracji 500 Stopni, którzy znają się na tym jak nikt inny. Restauracja oferuję pięknie wypieczone placki, świeżymi składnikami i bogatą ilością dodatków.

Naprawdę warto spojrzeć na pizzowe kreacje, jakie prezentują się na ich stronie, aż na sam widok człowiek robi się głodny, nie mówiąc o wytrawnych fanach pizzy. Sprawdźcie czym może zaskoczyć Was restauracja 500 Stopni, ul. Częstochowska 35 w Wieluniu.

Gdzie jeść pizzę? – pizza smakuje zawsze i wszędzie

Pizzę można zamówić do domu, można ją zjeść w restauracji, w parku, na placu zabaw, w samochodzie i nikt nie będzie tego żałował. Jednak przyznajmy się szczerze, kto z nas jadł pizzę w klimatycznej kamienicy? Cóż, teraz macie okazje. Tym bardziej, że nie tylko klimat jest tutaj na plus, bo pyszności jest tu od groma.

Oprócz przystawek, zup, dań głównych warto tu spróbować przepysznej pizzy w kilku rodzajach, że świeżymi składnikami. To prawdziwa gratka dla miłośników włoskiego klasyka. Sprawdźcie Restauracja w Kamienicy, Plac Wolności 6, Zduńska Wola.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: TEMAT TYGODNIA | Wszyscy kochamy pizzę, dlatego nie żałujmy i świętujmy | Światowy Dzień Pizzy 2023 - Łódź Nasze Miasto

Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto