MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski. Wypiek pod specjalnym nadzorem

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Zobacz również

Ziejący ogniem potwór. Triennale Malarstwa Regionu Karpat w Krasiczynie i nagrody

NOWE
Ziejący ogniem potwór. Triennale Malarstwa Regionu Karpat w Krasiczynie i nagrody

Noc Muzeów 2024 Mauzoleum w Michniowie. Będą rekonstrukcje

Noc Muzeów 2024 Mauzoleum w Michniowie. Będą rekonstrukcje

Polecamy

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze