Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zlot foodtrucków w Zduńskiej Woli. Co można zjeść? ZDJĘCIA

Agnieszka Olejniczak
Agnieszka Olejniczak
Zlot foodtrucków w Zduńskiej Woli
Zlot foodtrucków w Zduńskiej Woli Agnieszka Olejniczak
W Zduńskiej Woli trwa zlot foodtrucków. Samochody serwujące jedzenie zostaną w mieście jeszcze do niedzieli, 6 czerwca. Co można zjeść w foodtruckach w Zduńskiej Woli?

Zlot foodtrucków w Zduńskiej Woli

Mieszkańcy od piątku mogą korzystać z ruchomych restauracji, jakie zawitały do Zduńskiej Woli. Zostaną jeszcze do niedzieli, do godz. 20.

Rozpoczęciem sezonu Foodtruckowego w Zduńskiej Woli nazwali organizatorzy zlot urządzony na parkingu przy Galerii E przy ul. Łaskiej w Zduńskiej Woli. Foodtrucki stoją tu od piątku i zostaną do niedzieli.

W sobotę podają jedzenie jeszcze do godz. 21. W niedzielę, 6 czerwca będą serwować jadło i napoje od godz. 11 do godz. 20.

Co można zjeść z foodtrucków w Zduńskiej Woli?

Restauracje na kołach, jakie zawitały do Zduńskiej Woli oferują głównie dania mięsne. Można zjeść amerykańskie burgery, wołowinę w różnych postaciach, szaszłyki z metra, ale także dania kuchni hiszpańskiej czy azjatyckiej.

Przebojem w Zduńskiej Woli były gigantyczne frytki belgijskie, jak również hamburgery. Sięgano również chętnie po smaczne zapiekanki.

Lista foodtrucków:

  • Pan Burger - amerykańskie burgery
  • Le mini lemoniada - lemoniada molekularna
  • PAN FRYTA- frytki belgijskie
  • Meat Pastrami - amerykańskie pastrami
  • American Grilled Cheese- niesamowite tosty
  • Czarros - hiszpańskie churros
  • Migrand Food Truck on Tour- pyszne zapiekanki
  • Dim Sum Truck- pierożki na parze
  • Pulled Pork F.T- kanapki z szarpaną wieprzowiną
  • Szaszłykarnia.pl - grillowane szaszłyki

Rynek foodtrucków w Polsce

Według raportu „Polska na talerzu 2019”, food trucki cieszą się u nas coraz większą popularnością – w ubiegłym roku korzystało z nich 21 proc. respondentów, podczas gdy dwa lata temu 16 proc. Według różnych szacunków, w Polsce działa od 1300 do 1500 jadłowozów. Ich zloty od kilku lat cieszą się wielkim powodzeniem zwłaszcza w dużych miastach. Przybywa też tzw. food parków, gdzie można je spotkać zacumowane na stałe. Według raportu „Rynek gastronomiczny w Polsce 2020”, po otwarciu lokali gastronomicznych, wróciło do nich zaledwie 20 proc. gości.

Forma działania food trucków wpisuje się w obecne warunki i potrzeby – ludzie wolą jadać na zewnątrz, w restauracjach wybierają stoliki ustawione w ogródku, a wprowadzone ograniczenia i reżim sanitarny są dla nich zniechęcające i budzące lęk. Na powietrzu łatwiej o bezpieczeństwo, bez problemu można zachować niezbędne odległości, szybko zamówić i zjeść w dowolnym miejscu, bez konieczności kontaktu z obsługą czy innymi klientami.

Mobilność food trucków umożliwia im przemieszczanie się tam, gdzie czeka najwięcej chętnych na uliczne jedzenie, a w te wakacje są to na przykład miejscowości zlokalizowane na wybrzeżu, w górach czy na Mazurach, wyjątkowo oblegane i tętniące życiem. (źródło: portal gastronomiczny smazymy.pl)

Zlot foodtrucków w Zduńskiej Woli

Zlot foodtrucków w Zduńskiej Woli. Co można zjeść? ZDJĘCIA

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto