MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tak nazywano pierwotnie oliwę extra virgin, gdy temperatura...
fot. subbotina/123RF

Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Co znaczy oliwa extra virgin, a czym jest oliwa light? Sprawdź, które rodzaje oliwy są najzdrowsze

Oliwa tłoczona na zimno

Tak nazywano pierwotnie oliwę extra virgin, gdy temperatura tłoczenia nie przekraczała 27 stopni Celsjusza. Obecnie większość producentów nie jest w stanie tego udowodnić – ani osiągnąć na skalę przemysłową. Takie pełnoprawne oznakowanie bywa jednak stosowane przez manufaktury, które pozyskują oliwę tradycyjnymi metodami, np. w kamiennym młynie i prasach hydraulicznych.

Zobacz również

Były piłkarz Cracovii w nowej roli. Jedzie na mistrzostwa Europy

Były piłkarz Cracovii w nowej roli. Jedzie na mistrzostwa Europy

Próbował spalić synagogę. Wiadomo już kim był

Próbował spalić synagogę. Wiadomo już kim był

Polecamy

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj