Mazurek wielkanocny należy do tego rodzaju ciast, których wygląd z pewnością będzie piękną dekoracją stołu. Zazwyczaj jest on podawany w formie prostokątnej, ale można upiec go w formie serca, jajka lub okrągłej. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Dodatkowo jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Przeczytajcie przepis i sprawdźcie to sami.
Tradycyjny mazurek wielkanocny: składniki
- migdały
- orzechy
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g mąki krupczatki
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki cukru
Sposób przygotowania tradycyjnego mazurka wielkanocnego
- rozgrzej piekarnik do 220°C
- posiekaj mąkę wraz z cukrem i masłem. Do masy dodaj żółtka oraz jajko
- zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny. Odłóż trochę ciasta do późniejszego dekorowania
- po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na placki o grubości około 5 cm i rozłóż na blasze
- z odłożonego ciasta zrób wałeczki i ułóż je na brzegach placka
- włóż ciasto do piekarnika. Piecz od 10 do 20 minut
- po upieczeniu wyjmij ciasto do ostygnięcia
- w osobnym garnku wymieszaj śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj przez około 10 minut
- po zagęszczeniu wylej pomadę na mazurka. Całość udekoruj orzechami oraz migdałami
Z orzechów i migdałów można ułożyć piękne świąteczne wzory. Co powiecie na migdałowego zajączka lub baranka? Z pewnością każdemu się spodoba i posmakuje.
Oprócz migdałów i orzechów do dekoracji można użyć także suszonych morel, rodzynek lub śliwek.
Herbata z płatków dzikiej róży
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?