W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na lekką i pełną smaku sałatkę z gotowanym bobem. Dodaję do niej mozzarellę, pomidorki koktajlowe i jeden nietypowy składnik. To nektarynki, które idealnie pasują do lekkich, ożywczych sałatek. W tym przypadku dodają wyrazistego, lekko słodkiego smaku. Całość wygląda i smakuje wspaniale. Do mojej sałatki z bobu przygotowuję prosty winegret na bazie oliwy i musztardy. Wszystko zajmuje mi kilka chwil. Gotowanie bobu to dosłownie trzy minuty. Nie powinien być rozgotowany, a po przestygnięciu obieramy go ze skórek. Dzięki temu warzywo nie będzie nas wzdymało, a sałatka pozostanie lekka.
Sałatka z bobem i mozzarellą – przepis na lekką przystawkę
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
200 g bobu,
2 nektarynki,
kilkanaście pomidorków koktajlowych,
ulubiona sałata,
kulka mozzarelli.
Na sos winegret:
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki miodu,
sól, pieprz.
Jak zrobić sałatką z bobem, mozzarellą i pomidorkami?
Bób umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 3 minuty.
Sałatę umyłam, osuszyłam, porwałam i umieściłam w salaterce.
Pomidorki oraz nektarynki umyłam, pokroiłam i dodałam do sałaty.
Bób wyłuskałam ze skórek i dodałam do sałatki.
Na koniec dodałam porwaną mozzarellę.
Składniki na winegret utarłam na gładki sos, polałam nim sałatkę i wymieszałam.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?