MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Na śniadanie smażę omlet maślankowy. Poznaj niezastąpione danie na leniwe poranki. Bardziej puszysty niż tradycyjny przysmak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Na śniadanie lub słodki podwieczorek podaję puszysty i dość uniwersalny omlet na maślance. Gwarantuję, że podany nie tylko na słodko zadowoli każdego smakosza. Jeśli szukasz przepisu na apetyczne śniadanie, ten omlet z maślanką będzie doskonałym wyborem. Maślanka dodaje puszystości i wyjątkowego smaku, a przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Sprawdź, jak łatwo możesz ugotować coś wyjątkowego w swojej kuchni.

W skrócie

Omlet maślankowy to smakowity przysmak na śniadanie, który zadowoli dorosłych i dzieci. Takie danie jest proste w przygotowaniu, bogaty w wartości odżywcze i niezwykle satysfakcjonujące pod względem smaku. Możesz podać go na słono z podsmażoną szynką, pokrojoną w plastry kiełbasą i posiekanymi warzywami. W ramach deseru możesz podać z twarożkiem, dżemem truskawkowym i świeżymi owocami. W obu wersjach będzie bardzo pysznym daniem.

Widok z góry na omlet maślankowy z sałatką z pomidorów
Delikatny omlet maślankowy świetnie smakuje podany z prostą sałatką z pomidorów. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Omlet maślankowy – prosty przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 20 g masła lub 10 g oleju rzepakowego.

Jak zrobić omlet maślankowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozbij jajka do miski, dokładnie oddzielać je od skorupek i wlej maślankę.
  2. Ubij je energicznie przy pomocy trzepaczki na jednolitą masę.
  3. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do masy jajecznej.
  4. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Na patelni o płaskim dnie na średniej mocy palnika rozgrzej wybrany tłuszcz.
  6. Masę na omlet maślankowy wylej na patelnię i smaż, aż wierzch będzie ścięty.
  7. Przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.
  8. Gotowy omlet maślankowy podawaj na gorąco posypany posiekanym szczypiorkiem i sałatką z pomidorów.

Puszysty omlet maślankowy na deser

Jeżeli chcesz, aby omlet był jeszcze bardziej puszysty, to wystarczy zrobić jedną prostą rzecz. Oddziel żółtka od białek i ubij je na puszystą pianę z odrobiną soli. Do żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wmieszaj do ubitych białek żółtka z mąką i smaż już na rozgrzanym maśle.

Mam nadzieję, że ten przepis zachęci was do zjedzenia posiłku obfitującego w pełnowartościowe białko.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na śniadanie smażę omlet maślankowy. Poznaj niezastąpione danie na leniwe poranki. Bardziej puszysty niż tradycyjny przysmak - Strona Kuchni

Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto