Dzień Zdrowej Żywności w ZDZ został przygotowany w ramach programu „Sklepiki szkolne- Zdrowa Reaktywacja”. Szkoła ruszyła do rywalizacji o dofinansowanie z fundacji Banku Ochrony Środowiska.
Uczniowie ZSZ dosłownie dwoili się i troili przy przygotowaniu zdrowych potraw. W ich bufecie można było znaleźć sery, sałatki, zbożowe ciasteczka czy zrobione w domach przetwory. Każda klasa przygotowywała potrawę do konkursu. Pod uwagę brane było naturalność potraw, sposób podania czy smak i zapach. To pierwszy krok do tego, by zdrowe jedzenie zastąpiło tzw. śmieciowe w sklepiku szkolnym.
- W sklepiku mieliśmy zupki chińskie, hot dogi, a teraz chcemy mieć zdrową żywność - mówi Ewelina Gierczyńska, jedna z uczennic ZDZ.
Młodzież przygotowała też zabawny i pouczający spektakl dotyczący zdrowej diety.
Marta Fendor, dyrektor Zespołu Szkół Aktywności Zawodowej w Zduńskiej Woli mówi, że projekt zakłada też kręcenie klipów na temat dobrych nawyków żywieniowych i ruszenie z akcją do innych szkół.
Więcej w piątek w Naszym Tygodniku Zduńska Wola - Łask.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?