PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI
W tłusty czwartek co roku cukiernie i sklepy są oblegane przez miłośników pączków. Przygotowanie samodzielne domowych pączków pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu i uniknąć długich kolejek. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na pyszne pączk z lukremi.
TRADYCYJNE DOMOWE PĄCZKI
Aby przygotować tradycyjne pączki będziemy potrzebować:
- cukier - 80 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Żółtko - 4
- Jajko - 1
- Spirytus - 2 łyżeczki
- mleko - 250 ml
- Mąka pszenna - 500 g
- Masło - 100 g
TRADYCYJNE DOMOWE PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
40 g cukru z pokruszonymi drożdżami dodajemy do ciepłego mleka, a następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy. Odpowiednio wymieszane ciasto odstawiamy przykryte na kilkanaście minut.
W kolejnej misce mieszamy resztkę cukru wraz z żółtkami i jajkiem. Całość ubijamy.
Do miski z mąką dodajemy przygotowane ciasto i masę jajeczną. Następnie wyrabiamy ciasto na gładką oraz elastyczną masę. W trakcie jego wyrabiamy dodajemy roztopione masło. Do wyrobionego ciasta dodajemy spirytus, wyrabiamy ponownie i odstawiamy na godzinę.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego nasze przyszłe pączki. Można wykorzystać do tego celu szklanki. Na połowę z wyciętych krążków nakładamy nadzienie, druga połowa posłuży nam jako przykrycie. Przygotowane w ten sposób pączki przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.
Po tym czasie pączki smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze 175ºC do momentu, gdy z obu stron osiągną złocisty kolor. Na koniec odsączamy je za pomocą papierowego ręcznika i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
DOMOWE PĄCZKI - SPOSÓB JAK PRZYGOTOWAĆ
Przed przygotowaniem tradycyjnych pączków domowych należy zaopatrzyć się w:
- cukier - 70 g
- cukier waniliowy - 5 g
- drożdże - 20 g
- jajko - 1 sztuka
- kandyzowana skórka pomarańczy
- marmolada - 200 g
- masło - 60 g
- mąka pszenna - 500 g + 50 g na posypkę
- cytryna - 1/2 sztuki
- smalec - 200 g
- esencja migdałowa - 0,5 g
- esencja rumowa - 2 g
- filiżanka cukru pudru
- mleko - 110 g
- żółtko - 3 sztuki
JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWE PĄCZKI Z LUKREM?
Przygotowanie pączków należy rozpocząć od wyrobienia ciasta drożdżowego. Aby to zrobić potrzebne będą nam: cukier, drożdże, masło, mąka, mleko i jajka oraz żółtka. Do całości należy dodać esencję migdałową, a także cukier wanilinowy.
Ciasto, które wyrobimy odstawiamy na 1-2 h, aby wyrosło. Po tym czasie upewniamy się, że ciasto wyrosło i zabieramy się za przygotowanie odpowiedniego kształtu naszych pączków. Kształt pączków możemy wyciąć np. używając szklanki.
Na jedną z wyciętych części nakładamy marmoladę, drugą natomiast przykrywamy i formujemy kulę. W ten sposób przygotowane pączki zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, możemy zabrać się za smażenie pączków. Należy smażyć je na smalcu. w temperaturze ok. 175ºC.
Jak przygotować polewę?
Polewę możemy przygotować wody po cukrze pudrze. Dodajemy do niej soku z cytryny oraz otartą skórkę cytryny.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?