Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrzuć do garnka kilka składników i ciesz się rozgrzewającym curry. Oto pożywny sos ze szpinakiem i ciecierzycą. Gotuję go zawsze zimą

Redakcja
Gęste curry ze szpinakiem i ciecierzycą zagęszczone mleczkiem kokosowym to idealne danie na pożywną kolację.Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć domowe curry na obiad.
Gęste curry ze szpinakiem i ciecierzycą zagęszczone mleczkiem kokosowym to idealne danie na pożywną kolację.Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć domowe curry na obiad. Anna Daniluk
Curry ze szpinakiem i ciecierzycą to prosty, zdrowy i dość szybki przepis na rozgrzewający posiłek. W garnku wystarczy podsmażyć warzywa z przyprawą curry, dodać ciecierzycę, przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i szpinak. Takie curry dodaje energii i wprawia w błogostan.

W skrócie

Kremowe curry można przyrządzać na wiele sposobów. Proponuję zrobić rozgrzewające wegetariańskie curry ze szpinakiem i ciecierzycą. Pyszny sos curry powstaje z dodatkiem przecieru pomidorowego i mleczka kokosowego. Potrawa wypełniona łatwo dostępnymi warzywami. Źródłem dodatkowych witamin i minerałów jest zielony groszek z mrożonki. Co więcej, jego kolor kontrastuje z czerwienią pozostałych składników, co daje estetyczny efekt. Dla miłośników mięsa podpowiadam, że to danie znakomicie będzie smakować wzbogacone o pokrojonego kurczaka lub indyka. Wypróbuj nasz przepis na curry z dynią i kurczakiem.

W galerii możesz zobaczyć ugotowane curry ze szpinakiem i ciecierzycą

Domowe curry ze szpinakiem – przepis z ciecierzycą

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka ciecierzycy ze słoika,
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku,
  • 60 g liści szpinaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku,
  • 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Jak zrobić sos curry ze szpinakiem i ciecierzycą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek w plasterki.
  2. Marchewkę obrałam i pokroiłam przez półplasterki.
  3. W garnku lub na patelni z grubym dnem rozgrzałam olej na średniej mocy palnika. Podsmażyłam wcześniej pokrojone warzywa przez około 5 minut razem ze wszystkimi przyprawami.
  4. W tym czasie pokroiłam w kostkę paprykę i dodałam do garnka.
  5. Ciecierzycę odcedziłam z zalewy ze słoika i wrzuciłam do garnka. Wszystkie składniki zamieszałam i smażyłam przez 5 minut.
  6. Następnie dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego, przesmażyłam i dodałam przecier pomidorowy.
  7. Szklankę wody wlałam do curry i rozrzedziłam go. Następnie wlałam mleczko kokosowe.
  8. Całość zagotowałam i wrzuciłam mrożony zielony groszek.
  9. Curry gotowałam przez kolejne 5 minut i wrzuciłam pokrojone liście szpinaku.
  10. Curry doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez 5 minut, aż wszystkie składniki się połączyły.
  11. Gorące curry ze szpinakiem i ciecierzycą jest gotowe do podania.

Sposób podania curry ze szpinakiem

Gotowy sos curry ze szpinakiem i ciecierzycą podawałam z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym. Klasycznie curry podawane jest z białym ryżem ugotowanym na sypko. W takiej wersji jest równie pyszny, jak serwowany z makaronem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wrzuć do garnka kilka składników i ciesz się rozgrzewającym curry. Oto pożywny sos ze szpinakiem i ciecierzycą. Gotuję go zawsze zimą - Strona Kuchni

Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto