Otwarcie nowej pracowni i warsztaty kulinarne w Wojsławicach [zdjęcia i film]

Agnieszka Olejniczak
Otwarcie pracowni gastronomicznej wyposażonej dzięki unijnemu dofinansowaniu odbyło się w piątek, 30 listopada, w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach.

Otwarcie pracowni gastronomicznej oraz pracowni obsługi gości odbyło się 30 listopada w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach. Wyposażono je w ramach projektu "A nuż widelec..." finansowanego z Europesjkiego Funduszu Społecznego.

Projekt przygotowały nauczycielki z Wojsławic, które pozyskały w ten sposób dla szkoły ponad pół miliona złotych. Z tego 292 tys. zł przeznaczono na wyposażenie pomieszczeń, w których uczniowie będą uczyli się pracy w takich warunkach, jakie zastaną w kuchniach czy barach w jakich znajdą zatrudnienie.

Pozostała część pozyskanej dotacji przeznaczona została na staże dla młodzieży oraz wyjazdu edukacyjne. W projekcie bierze udział 20 osób. Uczniowie po szkoleniu uzyskają umiejętności m.in. kelnera, baristy, kipera herbaty czy barmana.

W nowo otwartej pracowni warsztaty dla młodzieży poprowadził Carlos Gonzalez Tejera, który także zaprojektował wnętrze i dobór wyposażenia. Gościom obecnym na otwarciu zaserwowano potrawy kuchni sous-vide, czyli dania wolno gotowane w torebkach zmakniętych pod ciśnieniem.

Wideo

Materiał oryginalny: Otwarcie nowej pracowni i warsztaty kulinarne w Wojsławicach [zdjęcia i film] - Zduńska Wola Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie