Otwarcie pracowni gastronomicznej oraz pracowni obsługi gości odbyło się 30 listopada w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach. Wyposażono je w ramach projektu "A nuż widelec..." finansowanego z Europesjkiego Funduszu Społecznego.
Projekt przygotowały nauczycielki z Wojsławic, które pozyskały w ten sposób dla szkoły ponad pół miliona złotych. Z tego 292 tys. zł przeznaczono na wyposażenie pomieszczeń, w których uczniowie będą uczyli się pracy w takich warunkach, jakie zastaną w kuchniach czy barach w jakich znajdą zatrudnienie.
Pozostała część pozyskanej dotacji przeznaczona została na staże dla młodzieży oraz wyjazdu edukacyjne. W projekcie bierze udział 20 osób. Uczniowie po szkoleniu uzyskają umiejętności m.in. kelnera, baristy, kipera herbaty czy barmana.
W nowo otwartej pracowni warsztaty dla młodzieży poprowadził Carlos Gonzalez Tejera, który także zaprojektował wnętrze i dobór wyposażenia. Gościom obecnym na otwarciu zaserwowano potrawy kuchni sous-vide, czyli dania wolno gotowane w torebkach zmakniętych pod ciśnieniem.
Jak przygotować się do rozmowy o pracę?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?