Na gminne widawskie dożynki nawet miejscowi radni i wójt zrobili okazały wieniec. Spośród tych jedenastu misternie uwitych z kłosów zbóż i ziół nie wybierano najładniejszego, bo uznano iż wszystkim należy się ten zaszczytny tytuł.
Wybrano jednak najlepsze Widawskie smaki, które na długo zapewne pozostaną w pamięci degustujących je gości. Wśród nich były takie potrawy jak: pieczone nadziewane jagnię, rzeczny szczupak, nadziewane maczugi sołtysa, kabanosowy warkocz, salceson na wiejskiej kiełbasie, rozmaite mięsne pieczenie i placki.
Nie zabrakło również wiejskiego chleba, sera, masła, szmalcu, kiszonych na różne sposoby ogórków i rozmaitych domowych nalewek, win. Niewątpliwie najoryginalniejszą z nich była gorzka nalewka teściowej o posmaku mięty.
Były również srebrne odznaczenia dla rolników od Ministra Rolnictwa, piękny program artystyczny i koncert Widawskiej Strażackiej Orkiestry Dętej.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?