Chleb ze zsiadłym mlekiem, jaki wypiekany jest w Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Szadku robi ogromną furorę. Prezes GS Marek Kowalski przywiózł za niego dwa puchary z targów Polagra Food 2014. Pierwszy za zajęcie I miejsca w konkursie ,,Polski Producent Żywności", jaki przyznaje Stowarzyszenie Eugeniusza Kwiatkowskiego. Drugi - nagrodę specjalną - wręczył mu prezes Wiktor Szmulewicz, prezes Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych.
- Kapituła stwierdziła, ze takiego dobrego chleba jeszcze nikt z nich nie jadł i trzeba go dodatkowo wyróznić. Stąd drugi puchar - nie ukrywa zadowolenia Marek Kowalski, prezes GS ,,Samopomoc chłopska" w Szadku.
Ciekawostką jest, że tytuł polskiego Producenta Żywności na targach Polagra Food szadkowski GS zdodbył juz siódmy raz. Jednak po raz pierwszy za pieczywo.
Co jest tajemnicą wypieku tak smacznych bochenków? W Szadku twierdza, że stare i sprawdzonye receptury. Prezes GS Marek Kowalski zdradza, że tajemnica powodzenia szadkowskich wyrobów wynika z tego, że ich produkcja jest dopilnowana od przysłowiowego ziarenka zboża do gotowego wyrobu.
O tym, jak wypiekany jest chleb w Szadku i co jest jego sekretem w piątek w Rolniczym Tygodniu.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?